Rosana Kooymans on Twitter Rosana Kooymans on Facebook Rosana Kooymans on YouTube Rosana Kooymans on Instagram Rosana Kooymans on Tumblr Rosana Kooymans on GooglePlus Rosana Kooymans on Pinterest Rosana Kooymans on deviantART Rosana Kooymans on Last.FM Rosana Kooymans on LinkedIn Rosana Kooymans on Forrst

Rosie aan het RAD dieet

Rosana Kooymans

Nederlandse designer en kunstenaar. Ik heb twee Etsy shops. Op Rosana Kooymans verkoop ik vooral Freezer Bunny knuffeltjes en illustraties. En op Retro Hugs verkoop ik planner- en craftspulletjes.

In mijn vrije tijd game en creëer ik voor SNW.

Ik ben verslaafd aan mijn Filofax en Carpe Diem planners, en ik maak ook agendavullingen en stickers voor planners. De 2019 vulling staat inmiddels in mijn shop!

Ik hou van mijn geeky hubby en onze 3 creatieve, geeky zoons!

Lees de Over Mij pagina om te zien wat mij boeit.

Facebook

 
 

Twitter

Bloglovin

woensdag, mei 15, 2013 - 14:43

Ik had mezelf beloofd om vaker te bloggen. Zeker nu ik weer dingen aan het veranderen ben in mijn leven, is dat wel interessant om weer eens over te bloggen. Misschien niet voor anderen, maar misschien ook wel. En ik denk dat het ook vooral voor mezelf wel leuk is om dit over een aantal jaar terug te lezen en te kijken hoeveel het allemaal is veranderd.

Vandaag wil ik bloggen over mijn dieet, wat nogal drastisch is veranderd. Ik ben namelijk begonnen aan het RAD dieet. RAD staat voor Rare Adipose Disease. Lipoedeem is dus ook een RAD. Zoals jullie wellicht weten heb ik lipoedeem, en daar komt veel pijn en andere gezondheidsproblemen bij kijken. Een probleem is dus gewicht verliezen. Nou is gewicht verliezen met lipoedeem moeilijk, maar er zijn vrouwen die het toch lukt. En de meesten van hen zijn veranderd door hun dieet. Kijk, ik wil niet zeggen dat sport slecht is, maar tot nu toe heb ik met sporten niks kunnen bereiken. Het heeft me alleen ontzettend veel ondraaglijke pijn gegeven. En zelfs mijn huisarts zegt dat ik dat extra gewicht niet ga verliezen met sporten. Hij had een goed punt: "Je moet al twee uur sporten om de calorieën van een croissantje te verbranden" ja, echt. Ik wist dat niet eens. Maar het verbaast me ook niet als je ziet wat ik al aan sport heb gedaan zonder enig resultaat.

Terug naar het dieet. Ik haat dat woord, dieet. Dieet staat meestal gelijk aan gewicht verliezen en dat is niet echt waarom ik mijn dieet heb veranderd. Ik heb meerdere gezondheidsproblemen, waarvan lipoedeem er een is. Een ander probleem wat ik heb is dat ik dagelijks 2-3 zakjes Movicol moet nemen omdat mijn stoelgang anders gewoon stopt. In de afgelopen 5,5 jaar dat ik stoelgangproblemen heb, heb ik nog NIETS gevonden dat hielp. Ik heb zoveel "tips" en "adviezen" gehad van mensen. Mensen die het allemaal goed bedoelen. Maar niets hielp. Ik heb de meest walgelijke dingen geprobeerd zonder resultaat. Een van de problemen is de pijn die ik er 's nachts van had. Aangezien mijn stoelgang nogal traag is, wordt mijn eten niet zo snel verwerkt als zou moeten. Dus na het eten voel ik me meestal prima. Maar dan na een aantal uur begint het pijn te doen in mijn buikstreek. Tevens wordt de buik/maag ook hard en zet op. Ik heb dit al jaren. En het wordt dan zo groot dat ik weer zwanger lijk. Echt idioot!

Ik was een lange tijd niet klaar om over te schakelen, maar nu ongeveer 3 weken geleden begon ik langzaam aan dingen te strippen uit mijn dieet. Dus nu eet en drink ik geen gluten, lactose, rood vlees, suiker meer en ik probeer ook zo min mogelijk zout te gebruiken. Ik probeer ook zoveel mogelijk biologische producten te gebruiken. Maar biologisch is echt VERSCHRIKKELIJK duur. Ja, echt, heel erg duur. Ik wist niet dat het ZO duur was. Het is vaak dubbel zo duur als het gewone, niet biologische eten. Ik zou graag overschakelen naar volledig biologisch, maar dat zit er financieel gewoon niet in.

De jongens eten gewoon nog normaal. We komen elkaar tegemoet. We hebben meerdere nieuwe recepten geprobeerd die voor ons allemaal werken. De jongens hebben een (grotere) ovenschaal, ik heb mijn eigen kleine ovenschaal. Zij hebben normale producten, ik heb speciale producten. We proberen samen te koken en maken hetzelfde eten klaar zodat we wel samen kunnen eten. Ik ben zelfs van de week naar de IKEA gegaan om kleinere ovenschaaltjes voor mezelf te kopen.

Sinds ik gluten, lactose, rood vlees suiker, snacks (en nog meer) heb gestript uit mijn dieet, voel ik me een stuk beter. Mijn buik/maag is niet meer zo pijnlijk en opgeblazen sinds ik ben beginnen. En een positief puntje... mijn broeken worden groter, ze worden nu vervelend wijd lol. Dus het helpt in ieder geval. :D

Ik ben van plan om nog meer te bloggen over dit dieet, de nieuwe levensstijl en wellicht later ook recepten. Ik ben nog maar net ermee bezig dus ik moet er nog wel aan wennen en heb nog geen tijd gehad om te experimenteren. Maar dat komt nog wel!

Commentaar toevoegen

Illustraties