Rosana Kooymans on Twitter Rosana Kooymans on Facebook Rosana Kooymans on YouTube Rosana Kooymans on Instagram Rosana Kooymans on Tumblr Rosana Kooymans on GooglePlus Rosana Kooymans on Pinterest Rosana Kooymans on deviantART Rosana Kooymans on Last.FM Rosana Kooymans on LinkedIn Rosana Kooymans on Forrst

Is Plurk de nieuwe Twitter? Deel 2

Rosana Kooymans

Nederlandse designer en kunstenaar. Ik heb twee Etsy shops. Op Rosana Kooymans verkoop ik vooral Freezer Bunny knuffeltjes en illustraties. En op Retro Hugs verkoop ik planner- en craftspulletjes.

In mijn vrije tijd game en creëer ik voor SNW.

Ik ben verslaafd aan mijn Filofax en Carpe Diem planners, en ik maak ook agendavullingen en stickers voor planners. De 2019 vulling staat inmiddels in mijn shop!

Ik hou van mijn geeky hubby en onze 3 creatieve, geeky zoons!

Lees de Over Mij pagina om te zien wat mij boeit.

Facebook

 
 

Twitter

  • Today is my anniversary (14 years together, 3 years married). I made a card for hubby, and he picked out these beau… https://t.co/eRjmHhdgCQ 1 week 1 dag geleden

Bloglovin

dinsdag, juni 3, 2008 - 01:47
Plurk

Ik heb gisteren geblogd over de "nieuwe" social networking site Plurk. Ik was nieuwsgierig genoeg om het te proberen. Ik ben nou eenmaal een social networking junkie. Ik probeer graag alles uit. Ik heb gewoonlijk een beta account voordat een service opengaat voor het publiek. Maar ik ben pas net van het bestaan van Plurk op de hoogte. Mensen op Twitter hadden het zelfs over de nieuwe Twitter. Ik was gisteren helemaal niet blij met Plurk, zoals je misschien ook wel in mijn vorige post hebt gelezen. Vandaag heb ik het weer geprobeerd. En ik zal mijn ervaringen hier vandaag met jullie delen.

Plurk heeft een andere tijdlijn dan Twitter. Twitter heeft de nieuwste Tweets bovenaan staan. Plurk daarentegen heeft de nieuwste Plurks (ik weet nog niet goed hoe je ze moet noemen) links staan. Ikzelf had geen moeite om me aan te passen aan die tijdlijn. Maar veel mensen schijnen er dus wel moeite mee te hebben.

Timeline on Plurk

Plurk heeft ook de optie 'follow' zoals we die van Twitter kennen. Maar op Plurk, kun je iemand ook toevoegen als vriend.

Karma, Friends and Fans

Plurk heeft een prettige manier om gesprekken te volgen, iets wat ik vaak mis op Twitter. Ik kan de oudere berichten op Plurk goed terugvinden. Twitter is soms erg beperkt en gaat niet eens verder terug dan pagina 3 ofzo. Wanneer ik een aantal uur offline ben geweest, is mijn tijdlijn op Twitter zo gegroeid dat ik maar moet raden wat mijn followers hebben besproken terwijl ik weg was.
Sommige mensen zijn het waarschijnlijk niet eens met het volgende. Maar ik vind Plurk minder rommelig dan FriendFeed. Ik ben geen n00b, maar ik heb vaak moeite met alles bij te houden op FriendFeed. Er gebeurt gewoon teveel binnen een korte tijd. En het is moeilijk om alles terug te lezen. Ikzelf prefereer Plurk in dit geval voor de gesprekken. Maar wellicht heeft iedereen een ander gevoel hierover. Ik zal het je niet kwalijk nemen. Ik voel me gewoon prettiger bij de gesprekken op Plurk.

A conversation on Plurk

Ik heb gemenge gevoelens over de inklapbare/uitklapbare Plurks. Ik vind het er wel fancy (netjes en schoon) uitzien. Maar om nou elke Plurk te moeten hoveren en aanklikken, dat kost teveel tijd.

It's collapsible and expandable

Sommige mensen vonden de standaard creature van Plurk storend. Ik weet niet goed wat ik van de standaard creature moet denken (een hond zonder hoofd). Maar ik vind de andere creatures wel leuk. Ze doen me denken aan Spore. Iemand die me ook maar een beetje kent, weet dat ik een Spore fan ben. Ik bedoel, ik heb meerdere Spore fansites! Bezoek SporeNetwerk om te praten over Spore. Ik kan wel wat gezelschap gebruiken op de sites. Ik kan eigenlijk ook wel wat team members gebruiken om me te helpen op de sites, ik ben gewoonlijk maar alleen daar. Anyway, om terug te komen op het onderwerp Plurk.

Ik heb mijn creature hierin veranderd!

De naam. Tja. Ik vind het een interessante naam. Ik haat hem niet. Ik vind hem ook niet leuk. Het is iets dat ik niet snel zal vergeten. Maar algemeen gezien vind ik het een rare naam. Niet slecht bedoeld tegenover de persoon die de naam bedacht heeft.

Ik vind het feit dat je emoticons kunt gebruiken op Plurk erg leuk! Het zou leuk geweest zijn om uniekere emoticons te zien. Maar het maakt me eigenlijk niet zoveel uit. De beschikbare emoticons zijn ook prima. Het is een leuke toevoeging om te hebben, een die niet op Twitter te vinden is. Ik kan wel zonder leven natuurlijk. Maar het is gewoon leuk om te hebben.

Ik vind de manier van linken ook wel fancy. Typ gewoon een url gevolgd door (tekst binnen ronde haakjes) en het vertoont een mooie tekstlink in plaats van gewoon een url.
http://www.plurk.com/user/rosiewosie (Vind Rosie op Plurk)
De bovenstaande code geeft:
Vind Rosie op Plurk

Hmmm eens kijken. Ik vind het leuk dat we kleurenschema's hebben om uit te kiezen. Maar ik zou het leuker vinden om zelf mijn eigen kleurenschema samen te stellen, zoals ik dat al kan op Twitter. Ik vind mijn eigen 'stylen' wel zo prettig. Ik denk dat de meeste designers dat wel willen. Ik zou het begrijpen als je voor zo'n feature wat Karma punten nodig hebt. Maar op dit moment is het volgens mij in het geheel niet mogelijk.

Color and creatur cutomization

Ik ben dol op de verschillende kleurtjes bij elk werkwoord. Ik zou graag wat extra opties zien zoals 'can', 'should', 'would', 'could', 'agrees'. Dat soort dingen. Maar er is altijd nog de freestyle optie die je kunt gebruiken voor de missende werkwoorden. Die heeft alleen geen mooi kleurtje ;)

Fancy colors for the verbs!

Hoewel ik op dit moment geen telefoon heb om op Internet te gebruiken, vind ik het wel leuk dat Plurk een mobiele site heeft. Deze kun je hier bezoeken.

Iets wat ik helemaal niet leuk vond is het feit dat ik mezelf voor een groepsaccount (voor een nieuwe website die ik deel met anderen) heb uitgenodigd. Ik heb probeerd mezelf/ons uit te nodigen op Plurk. Ik kreeg de uitnodiging, volgde elke stap en werd lid. Maar op de een of andere manier had ik mezelf niet als buddy en mijn invite counts gingen niet omhoog. Het is niet een kwestie van tijd, want we zijn uren verder en wanneer je door iemand wordt uitgenodigd, wordt je automatisch bevriend met diegene. Ik vind het geen ramp dat de uitnodiging niet goed is gegaan. Maar het is wel een teken dat er nog wat bugs zijn waaraan ze moeten werken.

Ik vind de 'regels' op Plurk maar niks. Er is een pagina genaamd 'Safe Plurking habits guide'. Het spijt me. Maar het is overduidelijk dat ze flink gebruik/misbruik willen maken van de downtime en serverproblemen bij Twitter. Je kunt verwachten dat er dan een hoop Twitter gebruikers deze service gaan uitproberen. Verwacht dan ook niet dat deze groep zich anders gaat gedragen op Plurk!
Ikzelf hou me alleen aan #4, #7, #9 en #10. En #4 telt eigenlijk niet eens mee als responses ook als Plurks tellen.

Ik vind het Karma systeem ook nog steeds niets. Ik wil niet een hele groep mensen ongevraagd uitnodigen. En ik ben ook niet van plan het aan iedereen individueel te gaan vragen. Zoals ik in mijn vorige blogpost al zei, is het Karma systeem wel iets waardoor ik terughoudend ben.
Zie, ik vind het eerlijk gezegd maar niks dat ik geen persoonlijke informatie zoals mijn echte naam, biografie, locatie en relatie status kan bewerken totdat ik 40 Karma punten heb. Dat is gewoon belachelijk! Ik wil graag weten met wie ik te maken heb op andere sites, inclusief Plurk. Dus als mensen geen herkenbare informatie op hun Plurk pagina hebben staan, vind ik het soms moeilijk om ze te herkennen. Ik herken de meeste mensen wel door hun gebruikersnaam, maar niet iedereen.
Ik begrijp dat het Karma systeem leuk is voor extraatjes zoals extra creatures, meer emoticons, zulke dingen. En ik vind het ook niet erg dat ik 40 Karma punten nodig heb om mijn gebruikersnaam te kunnen wijzigen. Maar ik haat het dat ik niet kan vertellen wie ik ben tenzij ik een hele week fulltime Plurk gebruik. Ik heb de Plurk ontwikkelaars hierover aangesproken. Maar om de een of andere reden betwijfel ik dat ze dit serieus nemen. Ik hoop natuurlijk van wel.
(Edit: Ik kwam er net achter dat je je verjaardag eerst moet invullen om de rest van je algemene profiel te kunnen bewerken. Stom dat het niet ergens duidelijk aangegeven staat, maar het lost wel wat problemen voor mij op en misschien ook voor anderen!)

Om de een of andere vreemde reden kan ik mijn mail accounts niet checken via Plurk om te kijken wie van mijn vrienden al lid is op Plurk zonder dat ik er al van op de hoogte ben. Ik krijg gewoon telkens errors. Maakt niet uit welk account ik gebruik, error na error. De site claimt vervolgens dat ik incorrecte informatie verstrekt heb, zoals een foutief wachtwoord. Nou, dat denk ik dus niet. Het werkt prima, alleen niet via Plurk. Een ander iets dat niet voor mij werkt is het checken van buddies via IM accounts, Ik hoop dat dit snel wordt gefixed.

Globaal gezien denk ik dat Plurk wel een goede social networking app is. Ik ben wellicht niet de meest technische persoon. Maar ik weet wel wat ik prettig vind. Ik ben tenslotte een gebruiker op die site en gebruikers weten gewoonlijk zelf het beste wat ze prettig vinden, toch?

Er moet nog wel wat gedaan worden aan widgets enzovoorts. Ik ben mijn mooie, uitgebreide Twitter script gewend met support voor aan te passen kleuren/stylen, een timeline met vrienden, links en gebruikersicons. Ik zou graag eenzelfde Plurk widget hebben in de nabije toekomst als ik het zoveel blijf gebruiken.
Een ander punt waar ik nog even over wil praten is het gebrek aan support in programma's zoals Twhirl. Ik zou graag zien dat er wat goede apps met support voor Plurk komen, werkend op Windows, Mac en Linux. Ik ben een multi-user en ik vind het prettig als mijn desktops allemaal een beetje hetzelfde zijn.

Als je nieuw bent op Plurk en het idee hebt dat de standaard F.A.Q. pagina op Plurk niet echt alle antwoorden biedt, dan is deze pagina wellicht de moeite om even te bekijken.

Misschien dat ik nog een derde post over Plurk ga schrijven. Maar voorlopig, denk ik dat ik mijn positieve en negatieve ervaringen duidelijk genoeg heb beschreven in deze post. Reacties zijn welkom!

En onthou, je kunt me hier op Plurk vinden als rosiewosie en hier als snw (voor Sims en Spore updates).

Commentaar toevoegen

Illustraties