Rosana Kooymans on Twitter Rosana Kooymans on Facebook Rosana Kooymans on YouTube Rosana Kooymans on Instagram Rosana Kooymans on Tumblr Rosana Kooymans on GooglePlus Rosana Kooymans on Pinterest Rosana Kooymans on deviantART Rosana Kooymans on Last.FM Rosana Kooymans on LinkedIn Rosana Kooymans on Forrst

Facebook, MySpace, Hyves and more

Rosana Kooymans

Nederlandse designer en kunstenaar. Ik heb twee Etsy shops. Op Rosana Kooymans verkoop ik vooral Freezer Bunny knuffeltjes en illustraties. En op Retro Hugs verkoop ik planner- en craftspulletjes.

In mijn vrije tijd game en creëer ik voor SNW.

Ik ben verslaafd aan mijn Filofax en Carpe Diem planners, en ik maak ook agendavullingen en stickers voor planners. De 2019 vulling staat inmiddels in mijn shop!

Ik hou van mijn geeky hubby en onze 3 creatieve, geeky zoons!

Lees de Over Mij pagina om te zien wat mij boeit.

Facebook

 
 

Twitter

  • About last night. Another post-stream selfie. Figured if I'm feeling good for a change, I should document that haha. https://t.co/P5AGngFpzf 11 uur 21 min geleden

Bloglovin

zaterdag, februari 23, 2008 - 03:29

In 2006 vroeg ik mijn goede vriend Josh of hij ook een blog had. Toen vertelde hij me dat hij dus geen blog had. Maar hij had wel een Facebook. Facebook was toen behoorlijk nieuw voor mij. In Nederland had je nog niet echt Facebook, niemand kende het. Nee, in Nederland had je eigenlijk maar twee opties: MySpace en Hyves.

Ik heb een MySpace, en het bevalt me dus niet. Dus ik gebruik het allang niet meer. Ik heb het twee maanden geprobeerd te gebruiken. De meeste mensen daar zoeken gewoon continu aandacht. Ze maken foto's van zichzelf in de meest vreemde posities, uploaden deze daarna meteen en zeggen dan "hier niet op reageren hoor!", terwijl ze dus eigenlijk juist willen dat je wel een (complimenteus) berichtje achterlaat. Ik raakte ook gefrustreerd door al het nieuwe 'talent' op MySpace wat op zoek is naar fans. Dus ja, bands en dergelijke komen je opzoeken en voegen je dan toe, in de hoop dat je hun muziek gaat luisteren. Dat is verder prima, maar ik heb daar helemaal geen tijd voor en ik ben ook helemaal niet geïnteresseerd. Daarnaast is er -vergeleken met andere social networking sites- niets op MySpace te beleven.

En dan is er Hyves. Hyves is een Nederlandse social networking site. Al vanaf het prille begin nodigen mensen me uit om daar ook lid te worden. En ik heb op mijn beurt elke uitnodiging genegeerd. Ik vind Hyves maar niks. Hyves werd al snel een complete hype. Ik ontwijk websites waarbij iedereen een account neemt 'omdat iedereen er een heeft'. Daarnaast heb ik een keer Hyves bekeken (ja, ik heb de pagina van enkele van mijn vrienden gezien), je kunt er niet heel veel. Het is een beetje de Nederlandse MySpace. Dus nu heb je twee van die crappy Nederlandse social networking websites. Want MySpace heeft recentelijk een Nederlandse variant toegevoegd. Ik ben niet van plan om mezelf ooit op Hyves te registreren. Iedereen die me dus probeert uit te nodigen, hou daar alsjeblieft gewoon mee op. Ik zal er toch geen gebruik van maken, dus waarom zou ik er dan lid worden?

Een andere Nederlandse website is MeetYourMessenger, waarvan ik op de hoogte kwam van het bestaan puur door de uitnodigingen in mijn Inbox. Ik run SNW. En -over het algemeen- kennen de mensen daar mij helemaal niet. Maar toch proberen ze me toe te voegen op profielenwebsites. What's up with that? En iedere keer als iemand me uitnodigt, krijg ik weer bericht van *alle* mensen die nog op mijn registratie wachten.

Je kent IMVU vast wel? Nou, mensen schijnen het ook leuk te vinden om daar mensen voor uit te nodigen. Ik heb al amper tijd om Sims of SimCity te spelen. Hoe moet ik dan tijd hebben voor een online (chat) spel iets met 'vrienden'?

Hou alsjeblieft op mij uit te nodigen daar, of op welke networking site dan ook. Als ik nee heb gezegd, dan betekent dat ook gewoon nee!

Oké, terug naar Facebook. Ik gebruik Facebook nu zo'n twee jaar. En sinds januari, heb ik er eigenlijk niets meer mee gedaan. Het heeft een hoop leuke dingen om te doen. En ik heb zelfs mijn vrienden daar uitgenodigd. Vooral omdat ik daar foto's van Seth had geupload. Maar we konden trivia, (fluff)friends petten, gifts geven, een aquarium of planeet onderhouden, quizen doen, zoveel foto's uploaden als je wilt. Er is niet veel wat je er niet kunt doen. En dat maakte het ook zo leuk.

De (fluff)friends waren erg leuk. Je kon een soort huisdier nemen en anderen op Facebook uitnodigen hetzelfde te doen. Het was een soort Tamagotchi, maar dan op Facebook. Geef je beestje aandacht, voeder je beestje, maak vrienden voor je beestje. Door andere (fluff)friends te 'petten', kreeg je 'munny'. En met 'munny' kon je voedsel, decoraties, achtergronden en meer kopen.

Het punt is, dat het soms nogal moeilijk was voor sommige mensen om meer munny te verdienen. Je kon surveys doen en daarmee munny krijgen voor elke survey. Maar, die surveys zijn alleen voor mensen uit US/Canada/UK. Als je daar dus niet woont, kun je in sommige gevallen 100 munny per week krijgen (als je het komt halen, niet automatisch ofzo). En in sommige gevallen krijg je gewoon niets.

Als je alle vriendjes elke dag pet, en laten we er dan even vanuit gaan dat je 20 vrienden met beestjes hebt, dan krijg je daar per pet 5 munny voor, per dag. Je verdient dan dus 100 munny per dag. Dat is leuk. Je kunt op die manier ook leuke dingen kopen voor je beestje.

Sinds januari ofzo, hebben ze een nieuwe feature geïntroduceerd: 'gold'. Je hebt nu gold nodig om bepaalde dingen te kopen, het gaat natuurlijk wel om de leukere dingen zoals decoraties en achtergronden, die kun je nu alleen nog maar kopen met gold in plaats van munny. De enige manier om gold te kunnen krijgen is door je creditcard erbij te pakken of je PayPal account. Voor $1 krijg je 10 gold. Ik vond (fluff)friends best wel leuk, totdat ze deze feature introduceerden. Ze hebben intussen talloze nieuwe dingen toegevoegd, maar het grootste gedeelte van die nieuwe dingen kun je enkel bemachtigen door gold in plaats van munny. Voor mij is de lol er met de (fluff)friends dus vanaf. Ik ga geen geld uitgeven aan iets wat ik in feite zelf kan maken! Natuurlijk kan ik die dingen zelf maken, maar er is uiteraard geen optie om je eigen decoraties of achtergronden te gebruiken.

Er zijn nog meer redenen waarom ik Facebook niet snel meer zal gebruiken. Ik heb wat vrienden op Facebook. Maar ik heb daar ook 'buddies' die me gewoon volgen in alles wat ik doe, puur omdat ze willen weten wat ik heb gedaan, wat ik nu doe en wat ik nog ga doen. Dat doen ze niet omdat ze het zelf willen weten. Nee, dit doen ze om anderen te informeren. Anderen die het contact met mij zijn kwijtgeraakt en blijkbaar nog steeds willen weten wat er in *mijn* leven zoal gebeurt. Om die reden, is het uploaden van foto's geen optie meer. Ik sta nu nog maar aan handjevol aan vrienden toe mijn foto's te bekijken die er nu dan nog staan. En ik denk erover om de foto's binnenkort gewoon allemaal te verwijderen. Ik weet dat ik bepaalde mensen ook kan blocken en verwijderen. Maar dan is het meteen duidelijk dat ik er dus vanaf weet, van hetgeen ze doen. En dat wil ik dus niet.

Ik haat het feit dat ik me vaak niet kan uitschrijven bij bepaalde social networking sites. Er is geen mogelijkheid om me uit te schrijven omdat die optie er gewoon niet is. Of ik kan me niet uitschrijven omdat het systeem niet goed werkt.

Mijn punt na deze hele blogpost is eigenlijk, dat ik op dit moment echt gewoon moe ben van al die social networking sites. Ik gebruik zelfs Facebook niet graag meer op dit moment. Ik ga het misschien in de toekomst wel weer gebruiken. Ik weet het nog niet. Ik verwijder mijn account verder niet. Maar ik verhuis de belangrijke dingen naar mijn persoonlijke websites. Sommige dingen in het openbaar, sommige dingen achter slot en grendel.

Commentaar toevoegen

Illustraties